Šv. Jono Vaikai

Socialinių darbuotojų diena 2017 m.

Darbuotojų pagerbimui, įvertinimui už jų indėlį kuriant kasdieninę vaikų gerovę ir kolektyvo stiprinimui, nusprendėme tarptautinę socialinių darbuotojų dieną paminėti dalyvaudami išvykoje po Žaslių kraštą. Nuoširdiems ir giliems pokalbiams pasirinkome vykti į Kardinolo V.Sladkevičiaus tėviškėje, Guronyse, esančius rekolekcijų namus. Tai dvasinės atgaivos vieta, laukianti kiekvieno pasiilgusio Dievo prisilietimo, palaimos, atjautos ir bendrystės džiaugsmo. Čia mus maloniai priėmė Eucharistinio Jėzaus sesuo vienuolė, papasakojusi apie Kardinolo V. Sladkevičiaus gyvenimo kelią, svarbą Lietuvai ir visam krikščioniškąjąm pasauliui. Saulė ir margaspalviai lapai kvietė pasivaikščioti Rožinio taku ir pabūti su savimi, savo mintimis ramybe dvelkiančioje aplinkoje. Pažintį su Žaslių kraštu tęsėme Žaslių tradicinių amatų centre, kur sužinojome apie Žaslių krašto amatininkus, edukacinių veiklų įvairovę, vietos tradicijas ir šventes. Pasiraitoję rankoves ir palaikomi amatininkės Dalios Ramanauskienės skutome bulves, tarkavome jas rankinėmis tarkomis, ruošėme lašinukų, svogūnų pagardą, pilstėme paruoštą tešlą į specialius indus – britvonus ir bendromis jėgomis juos šovėme į gerai iškūrentą krosnį. Kol Žaslietiška košė kepė krosnyje, ėjome pasivaikščioti po Žaslių miestelį, kuriame apie 1500 metais įsikūrė viena pirmųjų žydų bendruomenių Lietuvoje, pasigrožėjome akmenimis grįsta, vietos gyventojų vadinama „Tado Blindos“ aikšte ir 555-osioms miestelio metinėms pastatytu paminklu, užkopėme ant piliakalnio prie vieno iš trijų Žaslių ežerų, ant kurio stovi Šv. Jurgio bažnyčia ir vėl grįžome į jaukų centrą. Susėdę aplink didelį stalą ir laukdami košės, buvome maloniai nustebinti mielomis dovanėlėmis, kurias visiems įteikė direktorė Ligita. O centro darbuotojos pasirūpino vaistingųjų žolelių arbata ir trumpu, vizualiu pasakojimu apie maisto gaminimo papročius ir kultūrą Žaslių krašte. Praėjus daugiau nei 2 valandoms nuo košės gaminimo pradžios, sulaukėme amatininkės Dalios nurodymų traukti britvonus iš krosnies ir raginimą ragauti garuojančią košę. Besigardžiuodami supratome, kad bendras darbas ir gera nuotaika – pagrindiniai tobulai skanios Žaslietiškos košės ingredientai. O neformaliai, turiningai ir dvasingai praleista diena tik dar labiau visus darbuotojus įkvėpė naujiems darbams, siekiams.

Šv. Jono vaikai